Restafval is de verzamelnaam voor verschillende afvalstromen.In een restafvalcontainer mogen onder andere de volgende afvalstromen afgevoerd worden: Papier/karton, GFT afval, kunststoffen, plastics, textiel. Kortom het afval wat in de prullebak afgevoerd mag worden.Een belangrijke graadmeter om te bepalen of een bepaalde afvalstroom wel of niet in een restafval container mag is het 'gezonde verstand'.Het mag vanzelf sprekend zijn dat bijvoorbeeld stenen, chemisch afval, slachtafval, bouw-sloop afval, etc niet in een restafval container afgevoerd mag worden. Twijfel je over een bepaalde afvalstroom? Neem dan contact met ons op, onze collega's kunnen je direct voorzien van het antwoord 088-1001088.
Voor veel mensen is het verwerken van het afval een vanzelfsprekend proces. Het 'gebeurd' gewoon. Maar wat gebeurd er nu echt met ons restafval?
In Nederland zijn er diverse verbandingsovens waar het afval naar toe gaat nadat het is ingezameld door de vuilniswagen. Het restafval gaat daar verwerkt worden en daar begint het recycling proces.
Waar vroeger het grootste gedeelte van het restafval naar een vuilnisstort ging gaat dat nu compleet anders, sterker nog, een heel klein gedeelte van het restafval gaat nog maar naar de traditionele vuilnisbelten. zo' n 95% van al het restafval gaat tegenwoordig naar de verbrandingsovens.
In de verbrandingsovens word het afval daadwerkelijk verbrand en door de hitte die hierbij vrijkomt worden nieuwe producten gemaakt zoals stoom.
Deze stoom word vervolgens verwerkt tot een 'eind product' zoals electriciteit. Zo verwekken de verbrandingsovens in Duiven stroom en warm water voor zo'n 40.000 huishoudens.
Na het verbranden van het afval blijft er altijd nog een fractie over, deze fractie zal nogmaals de verbrandingsoven ingaan waarna een nog kleinere fractie overblijft. Producten zoals metalen, worden gesorteerd en deze worden weer hergebruikt voor nieuwe metaalproducten. De laatste fractie die overblijft zal worden opgeslagen.